Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
5.5.2021, Jan Vítek, aktualita
Hermann Hauser, spoluzakladatel firmy Arm, není zrovna velký fanoušek její akvizice, kterou si připravuje NVIDIA. Ve skutečnosti tvrdí, že NVIDIA zneužije svou pozici majitele firmy Arm, pokud ji nakonec získá. 
Mitisko (125) | 6.5.202115:48
Nevím jestli jste vyrůstali na Esmeralde anebo váš dorazila Šeherezáda, ale nevím jak člověk musí být naivní anebo tupý aby si myslel, že Nvidia chce skoupit architektu ARM pro naše blaho a pro blaho hráčům :D
Nvidie a hlavně tomu koženému antifyzikovi na jejím čele jde jenom o jediné, stát se monopolem na trhu, sežrat vše co by mohlo v blízké anebo vzdálené budoucnosti tvořit její konkurenci anebo alternativu ­(správně napsal uživatel Derryk podívejte se co udělali s technologií PhysX­) A současný ekologický vývoj karet směřuje kam ? ­"Nejslabší­" karta má příkon 120­-150W Nvidia nutně potřebuje nový způsob na výpočet grafiky protože do nekoněčna se nedá navyšovat ani frekvence ani počet tech jejich ­"cuda­" jader a RT jader a všech debilit jak si vymysleli...
Když sežerou ARM tak to nebude žádní růžová budoucnost pro hráče právě naopak sežere to aj hráče který hrají na tabletoch a telefonech a skončí podobně jak teď mi hráči na PC... Když si chcete zahrát musíte předat ledvinu abychom jste si mohli pořídit ­"moderní­" grafiku...
Odpovědět2  1
Neverminde (369) | 5.5.202118:57
Nvidea zneuziva postaveni na trhu od zacatku. KDe vyuziva sedej trh na prodej hardwaru misto toho aby ho prodavali hracum.
Odpovědět4  7
RadecekH (811) | 5.5.202119:18
Některým lidem to hraní her tak vymylo mozek, že nejsou sto pochopit, že každý může prodávat své výrobky komu chce.
Odpovědět7  4
Derryk (222) | 5.5.202121:14
Každý může prodávat své výrobky komu chce. Ale pokud někdo prohlásí ­"For Nvidia, gamers come first­" tak si sámsobě tu svobodu bere. ;­) Buď měli držet ústa, nebo své vlastní moto dodržet.
Odpovědět10  0
RadecekH (811) | 5.5.202122:25
Možná by to nejprve chtělo ověřit, že když něco vkládáte nVidii do úst, že se k tomu opravdu hlásí. Slogan ­"gamers come first­" nemá ani jeden výskyt na jejím webu. Pronesl to jeden člověk od nVidie v rozhovoru pro časopis v lednu 2018. Ale nehlásal to jako nějaké motto, ale jen jako začátek prohlášení, kde říkal, že doporučují svým obchodním partnerům, aby se snažili uspokojit potřeby hráčů běžným způsobem.
Odpovědět0  3
Derryk (222) | 6.5.20217:45
Je to tohle ne:

“For Nvidia, gamers come first. All activities related to our GeForce product line are targeted at our main audience.­"

Translate:
­"Pro společnost Nvidia jsou hráči na prvním místě. Veškeré aktivity související s naší produktovou řadou GeForce jsou zaměřeny na naše hlavní publikum.­"

“To ensure that GeForce gamers continue to have good GeForce graphics card availability in the current situation, we recommend that our trading partners make the appropriate arrangements to meet gamers­' needs as usual.”

Translate:
"Abychom zajistili, že hráči budou mít v současné situaci i nadále dobrou dostupnost grafických karet GeForce, doporučujeme našim obchodním partnerům, aby učinili příslušná opatření k uspokojení potřeb hráčů jako obvykle.­"

Nvidia doporučuje prodávat maximálně 2 karty stejného typu na zákazníka. To asi proto, aby se jí prodejci nepletli pod nohama až bude dojednávat přímý lukrativní kšeft s těžaři s vynecháním běžných prodejních kanálů.

Zdroj:
https:­/­/www.techradar.com­/news­/nvidia­-says­-gamers­-come­-first­-as­-it­-moves­-against­-miners­-bulk­-ordering­-graphics­-cards
Odpovědět4  0
peteb (364) | 6.5.20219:59
Abychom NVIDIA nekřivdili, přece již dloho deklarují slogan TWIMTBP ­(The Way its Meant to be Played­). Způsob znamenající, že to s vámi sehráli. ;­-)
Odpovědět5  0
RadecekH (811) | 6.5.202110:26
To co citujete je víc jak 3 roky staré.
Navíc moc nerozumím tomu přímému kšeftu s těžaři. Jakože jim dodá čipy a oni si na jejich základě postaví grafiky nebo jak si to představujete?
Odpovědět1  2
wrah666 (6205) | 6.5.202112:40
Není ti trapné hájit ztracenou pozici, po tom, co přímé dodávky těžařům potvrdil i sám Huang? ­(akorát teď tu aktualitu už nenajdu, nvidia je prostě obsaženo vpříliš mnoha článcích. Ale někdy kolem vánoc přiznal, že Nvidia prodává karty pi přímo těžařům a z uvedené částky vyplývalo, že na jednu kartu jdoucí do volné distribuce jich těžař dostal cca deset.
Odpovědět3  1
Neverminde (369) | 5.5.202121:46
Hochu kdyz vyrobce hardweru rekne ze primarni cip jsou hraci nakonec to sami rovnou davaj tezarum tak asi sami lzou a nedokazi nic dodrzet. A ja mam vymyty mozek? To nas asi sam misto mozku slamu.
Odpovědět5  2
RadecekH (811) | 5.5.202122:32
Já myslím, že když jste doteďka nepochopil, že nVidia dělá čipy, které prodává primárně výrobcům grafik, mimo nějaké úvodní malé série referenčních grafik, že je marné, vám něco vysvětlovat.
Odpovědět5  3
pietrolbc (208) | 5.5.202120:22
Tim od zacatku myslite uz zkoupeni 3Dfx atd ? Asi tezko ... kazdopadne prispevek absolutne mimo ... nebo snad chcete vyrobcum diktovat komu, co a za kolik ? Tuhle petiletku si prosim jdete plnit nekam jinam ;)
Odpovědět1  2
Blaazen (241) | 5.5.202116:06
Ale když bude nVidia chtít, může si vytvořit vlastní Arm procesory a vlastní rozhraní ke svým akcelerátorům i tak. Kvůli tomu snad nemusí celý Arm vlastnit, nebo je tam nějaká liceční politika?
Odpovědět8  1
Derryk (222) | 5.5.202121:25
Ano v tom je ten háček, když si to rozhraní vytvoří nyní bez vlastnictví ARMu zůstane tu ARM nesvázaný s jejich rozhraním. Když nVidia ARM koupí, tak nově vývoj bude směřován směrem, že ARM bez nvLinku prostě nebude anebo s omezeními. ARM může být nadále volný, ale bez ­"nvLinku­" obtížně nepoužitelný. A za ten ­"nVlink­" si může účtovat. To co umí umí nVidia udělat se zakoupenou technologií jsme mohli vidět např. po nákupu PhysX.
Odpovědět5  1
CooliPi (378) | 6.5.20212:58
Pokud ma licenci na architekturu tak muze.

viz https:­/­/www.anandtech.com­/show­/7112­/the­-arm­-diaries­-part­-1­-how­-arms­-business­-model­-works­/3

ARM je v podstate stejny model jako x86­/intel­/amd akorat ze jen s jednim hracem ­- arm.

Pravnici ARm utoci i na lidi kteri pisou softwarove jadra umoznujici spousteni ARM kodu.

Toz jenom tak aby bylo videt jaky obchodni model maji.

Teprve po prichodu RISC­-V byla tato firma nucena snizit vstupni poplatky za uzivani nekterych svych vyvojovych prostredku z asi 200kUSD na nulu.

Je to proste business, chrani si svuj produkt, bohuzel my co se na nem staneme zavisli pak zustaneme v jejich zajeti. Nebo v zajeti nVidie.
Odpovědět3  0
Bison (877) | 5.5.202115:19
Nvidia nevlastní ARM, preto sú to zbytočné špekulácie, Briti si to môžu odkúpiť ak cítia strach z Nvidie....nevidel som však žiadnu ponuku z ich strany na prevzatie ARM. Obmedziť práva vlastníka na minimum je cesta k socializmu, potom je lepšie akcie rozdať ľudu a netrápiť sa pocitmi strachu, ale ktovie či Jensen Huang nepraktizuje Voodoo.
Odpovědět0  8
wrah666 (6205) | 5.5.202115:39
A dohadování a zdržování neprospěje nikomu. V první řadě samotnému ARM, protože není z čeho platit vývoj a produkty tak morálně zastarají.
Odpovědět4  1
peteb (364) | 6.5.202114:36
Jedním z důvodů proč údajně prošel prodej ARMu Softbank bylo i to, že se tento přímo neangažuje v daném oboru ­(dodávka ARM­-based řešení­). Na prodej ARMu NVIDIA by v takovém případě šlo nahlížet jako na porušení podmínek za nichž byl původní souhlas s prodejem ARMu udělen. Softbank si musel byl vědom příjmů i výhledů ARMu, pokud tehdy nabízenou cenu přepálil, musí nést tíhu svých rozhodnutí a závazných dohod. Pokud snad tyto dohody byly duchem nikoli závazkem smlouvy, nesmí se podivovat že dozorové orgány v rámci svých pravomocí ducha zachovají, svým zamítavým stanoviskem k prodeji.
Odpovědět4  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.